myasto-za-vseki 8 3 6 5 1

Какви са отговорностите на психолога и за какво можем да се обърнем към него ?

В наше време не е много ясно какво правят психолозите и кога и при какви трудности можем да разчитаме на такъв специалист. Много хора се питат „Как така отивам, споделям и плащам за това?”, „Как така да давам пари, за да разказвам за своите проблеми и да се разкривам? Защо е нужен психолог на един здрав човек, ако той и така си е здрав?

Все още в България е малко информацията за това какво прави психолога и каква е разликата между психолог и психиатър? Едно обаче е ясно – всеобщата идея е „Психолог – трябва да си луд”. Всъщност това е първата огромна разлика – психологът работи със здрави хора, хора като вас и мен, хора които имат ежедневие, връзки, семейства, деца и тн., за по – сериозните случаи работят психолози и психиатри в екип, но като цяло психиатрията се занимава с тежките прояви на психична болест.

Всеки човек минава през определени етапи, които са еднакви за всички. Тези етапи имат своите особености, трудности – отделяне от семейството, създаване на връзка, брак, раждане на дете, отглеждане на детето, порастване на детето, старост. Психологът е човекът, който може да бъде до вас и да ви помогне да подредите мислите си, страховете си, да върнете логиката в живота си, когато преминавате през тези етапи. Как го прави? На първо място, той ще ви изслуша, ще ви даде възможност да говорите за онези неща, които няма с кой да споделите. Ще ви даде възможност да кажете онова, което чувствате без да ви съди, да ви обвинява или да търси виновен – ще ви даде възможност да изкажете нещата, които сте таили и за които дори не сте подозирали, че чувствате – това са ВАШИТЕ истории и те са ценни.

Но това не е просто слушане и кимане, каквото можете да получите от близките си, които ви обичат – психологът е учил дълги години устройството на сънанието и знае как да ви помогне от тези хаотични и неподредени мисли вие да сглобите единна смислена картина и да получите отговори, които той няма да ви даде като „съвети”. Това ще са истини, които ще отикриете сами за себе си – той само ще насочва мислите ви в посоката, която ви е необходима, за да намерите своя път. И като последно, но изключително важно е как да намерим човек, на който да се доверим, да доверим мислите си? Знайте, че психологът не е екстрасенс – той не може да чете мисли или да лекува от разстояние, психологът не е и гадател, за да ви предскаже какво ще ви се случи в бъдещето и със сигурност не може да изтрие спомените ви и да ги замени с други или да види онова, което не искате да бъде видяно. Той е там до толкова, до колкото вие поискате той да стигне. Той ще бъде до вас в пътя, докато имате нужда от него като партньор.

Съществуват различни разновидности на психотерапевтичните подходи, които дават възможност да се избере най- подходящия за Вас и това, което Ви притеснява. Има специалисти в аналитично-динамичната парадигма, в когнитивно-поведенческата, преживелищно-експресивната и стратегически –системната, но като че ли това още повече помага за объркването – „Какво се случва с мен и ако трябва да отида – какъв би бил най-добрия вариант? Какъв психолог ми трябва за моя проблем? Отговорите на тези въпроси може да Ви даде една консултация с психолог, който ще Ви насочи към точната терапия подходяща за Вас.