myasto-za-vseki 8 3 6 5 1

Луди ли са? Как да бъда себе си, когато всички ти казват какъв да бъдеш…?

„Ти си голям човек, не може да чакаш винаги някой да ти казва какво да правиш…” – как да не се зарадваш на тези думи. Като чуя това изречение и ми идва да си кажа „ е много ясно, че трябва аз да се оправям”. Излизам с приятели, отиваме на някакво парти и се прибирам под лек градус. В същия момент виждам родителското тяло седнало в кухнята със скръстени крака, нервно поклащащо единия, странно наподобяващ ми на гърмяща змия. Посрещат ме с думите „не се прави така, може ли такова нещо – да направиш такава глупост……винаги ли трябва да ти казва някой какво да правиш”.

Винаги съм се чудила как може едно изречение да носи едно послание и друго, анулиращо първото – едновременно. Как да правя нещо сама, без никой да ми казва – като постоянно ми се казва какво ТРЯБВА да направя? Това означава, че имам един единствен избор – „слушай вашите какво ти казват, защото явно твоите решения са грешни и безотговорни. Но като ги слушам – ми се казва – не можеш само да рачиташ на нас, не си самостоятелен човек..”

Питате как реагира на това един тийнейджър? По много разнообразни начини и всичките са пагубни.

Бунт

Това се случва в такава ситуация – младежа се опитва да се разбунтува срещу този парадокс, поставен от родителите и това, което получава са „това ли заслужавам? Искаш да ме убиеш ли?”. След няколко крясака, няколко истерични прояви и от двете страни – обикновено родителят „капитулира” с рев, който удобно спира спора и родителя излиза победител.

Тих бунт

Изтърпява конското, отива наказан и след това прави каквото сметне за добре и така до…..

Алкохолен или наркотичен бунт

Объркването от това, че няма правилен ход и страхът от това да направи каквато и да е крачка, може да се потуши, когато съзнанието се замъгли…

Какво да прави юношата в такава ситуация?

Ако постави въпросът открито и директно, без да позволява да се измести темата към „ти винаги…аз никога….ти си… изкарваш ме…” и други такива вредни неща, които могат да накарат темата да прескача от проблем на проблем, обсъждайки в крайна сметка кой е прав и кой крив, може да има поле за дискусия. Директната комуникация е спасението. Истината е да се седне на масата за преговори и да се говори върху самия проблем, до колкото е възможно това.

„Казваш да съм самостоятелен и да взимам решения, а след това критикуваш тези решения, защото не са твоите решения. Как да имам свои решения, ако те се различават?Кажи ми какъв е вариантът, в който аз съм взел решение, което е различно от твоето без да се скараме?”. Този въпрос не е нападателен, а е насочен към изясняване на ситуацията. Дори и моментната реакция да не е удовлетворителна – мухата е влезнала в главата на родителя.