myasto-za-vseki 8 3 6 5 1

Как да пожелаем лека нощ? – 4 причини, защо е важен ритуалът преди заспиване

1. „Време е за сън” – Раздялата…

Около втората годинка малкия член на семейството ви е научил един изключително важен урок за неговия живот – че мама и тати не могат да бъдат през цялото време до него, и че нощта е времето, когато остава само. Този урок може да бъде труден за научаване и да предизвика чувство на страх и несигурност у детето, че ще се справи само с опасностите от заобикалящия го нов свят. За него времето за сън е време за раздяла с вас и точно поради тази причина е важно да знаем как да реагираме и как да тълкуваме действията му.

Не се учудвайте ако детето ви не иска да ви пусне да си отидете или всеки път като го оставите в креватчето му се раплаква и подава ръчички към вас, за да го гушнете отново. То просто не е готово да се раздели толкова лесно с вас и вашето внимание. Има нужда да бъдете там в тези последни минути от неговия ден и да свършите още няколко неща заедно – нещата, които ще се превърнат във вашия ритуал преди целувката за лека нощ.

2. „Аз съм тук, до теб, докато имаш нужда от мен” – Сигурността….

Ако има нещо, което може да направи тази раздяла приятна – то това е усещането за сигурност, че вие сте там днес, когато детето ви заспива и ще бъдете пак там, когато отвори отново очички, жадни за предизвикателствата на новия ден. Но за да може детето ви да получи тази сигурност, трябва да се е уверило в този факт и да продължава да се уверява ежедневно. Как става това?

Веднъж избрали ритуал, той трябва да се спазва и да се повтаря всеки път, когато детето ви се приготвя за сън. Пижамката, с която спи, любимата играчка, любимото одеалце и разбира се – песничката или приказката за лека нощ. Когато този ритуал се повтаря, това създава усещането за нещо познато, вече преживяно, изпитано и безопасно. Това ще му помогне да създаде свои навици и да свързва определени действия с прелюдията към съня. Нежният допир, тихия глас и нежността, която му подарявате е най-сладкото хапче за сън, което вашето дете може да получи.

3. „Край с игрите, време е за приказка за лека нощ” – Успокояването…

Най-забавното време за игра е привечер, когато мама и татко са се върнали от работа и изгарят от желание да си поиграят с малкото човече, да си поговорят за това какво се е случило през деня, да му поднесат чисто новата играчка, която са купили по пътя към дома или да похапнат сладкиши и да се поглезят взаимно. Това е времето, в което семейството е заедно и се случват много нови и интересни неща за детето. Емоциите са силни, игрите интересни и неусетно става време за сън. Но най-малкия член на семейството не желае и дума да чуе за лягане. Нима ще го вините?

Ключът към настройването за сън е – ритуалът. В зависимост от възрастта на детето ви, ритуалът може да бъде различен и с годините този ритуал ще продължи да се видоизменя, за да се напасва към нуждите му. Но ако сте в началото на създаването на ритуал, то нека интензивните вечерни игри плавно преминат към по-статични, по-спокойни и неангажиращи. Необходимо е преходът да бъде плавен, като игрите, които избирате стават все по-тихи, а вие ставате по-активната страна. Хубаво е и мама и татко да участват заедно или последователно, за да може малкото дете да се сбогува с тях. Когато започнете да четете книжката или да пеете песничката за лека нощ – активността е станала единствено ваша и плавния преход е направен. Сега вашето мъниче е запазило интереса си, но е успокоило тялото си и е готово да премине към света на сънищата си спокойно и щастливо.

4. „Аз ти вярвам, че вскичко ще бъде наред” – Доверието….

Когато даваме целувката за лека нощ на детето си, ние му даваме обещание, че всичко ще бъде наред, че ние ще бъдем там, когато то има нужда от нас, и вяраме в него. Нашата целувка му казва, че го обичаме и няма да го изоставим.

Показвайте чувствата си и привързаността си спокойно и открито, не забравяйте да сложите до детето любимата играчка. Не пестете прегръдките си, усмивките си и целувките. Всяка ваша емоция е важна за детето ви и му дава спокойствието и доверието, от което се нуждае. Важно е да се знае, че когато детето се разсърди и разплаче то показва страха си, че се бори с него и има нужда от вашата подкрепа и спокойствието, което вашия допир, целувка и прегръдка му обещават.

Спазвайте обещанието си всяка вечер и вашето дете ще знае, че времето за сън не е страшно, и че с утрешния ден вие пак ще сте там и ще го обичате все толкова силно.

10 неща, които даваме на детето си с целувката за „Лека нощ”

1. Те са по-спокойни, защото усещат нежността от вашия допир.

2. Те плачат по-малко, защото виждат, че мама или татко ще е там, докато заспят.

3. Те се страхуват по-малко, защото знаят, че след нежната целувка на мама или татко нищо не ги заплашва.

4. Те са по-сигурни защото знаят, че мама или татко е там и ще се притече на помощ.

5. Те са по-креативни, защото участват в измислянето на ритуала.

6. Те са по-самостоятелни, защото свикват с факта, че мама или татко няма да избягат от тях, а утре като се събудят всичко ще си е по старому.

7. Те са по-щастливи, защото знаят че са обичани.

8. Те са по-чувствителни, защото се научават да изразяват емоциите си.

9. Те са по-отговорни, защото чрез приятния ритуал могат да се научат на дисциплина.

10. Те са по- адаптивни в непозната среда, защото вече са усетили сигурната семейна среда и домашния уют, техния спасителен остров.