myasto-za-vseki 8 3 6 5 1

Арт занимания за близнаци – в група

това е за - групи БлизнациВсеки родител на близнаци или тризнаци знае какво предизвикателство е общуването на децата помежду им и особено с околните. Близнаците имат привилегията ( и разбира се трудността ) да имат винаги друго дете до себе си, което ги съпътства навсякъде, още от самото си раждане. Братята и сестрите, поради различията във възрастта си, имат свои дрехи, свои приятелчета, различна група в детската градина, различни умения и възможности. Близнаците, обаче не разполагат с много време сами един от друг и в много случаи те са като едно дете – комплект. Познавайки се вече дабре, децата си изграждат свои собсттвени отношения, игри, разбирания за света, за другите около тях. Те си дават увереност и кураж, но често те остават и „самодостатъчни“. Тази симбиоза и напасване затвърждава определени от тях роли на взаимодействие и по този начин се формират устойчиви модели на поведение. Често, тези модели обаче, правят едното дете по-успешно и развиващо се, за сметка на другото, което става по-плахо, по-неуверено, по-бавно усвояващо. Често едното дете може да плаче при тръгване на детска градина, да проявява агресивно поведение, или да бъдат „тандем“ срещу другите деца или в белите вкъщи.

Разбира се, тези различия често тревожат родителите, тъй като те усещат изоставането на едното дете, но се чувстват безсилни да се справят.

Ето защо, срещата с други близнаци или тризнаци, би могла да бъде много полезна и забавна. Особено когато има игри! Влизането в различни съюзи, отбори и групи от деца, където се набляга на занимания от различно естество, помага на всеки близнак да експериментира ролите, интересите и уменията си.

Запишете Вашите близнащи или тризнаци на арт занимания в център „Как да…?“ и дайте възможност на всяко дете да разнообрази своят опит и умения.